2019 m. sausio 7 d.2 min.

10 patarimų, kaip geriau pasiruošti egzaminams

Prasidėjus egzaminų sesijai reikia įsiminti daug informacijos, mokymuisi skirti nemažai laiko, todėl pasiruošimas egzaminui tampa tikru iššūkiu. Norint pasiekti kuo geresnių rezultatų, reikia mokytis ir tam įdėti pastangų. Ką daryti, kad šis procesas būtų bent kiek lengvesnis? Pateikiame patarimus, kurie padės lengviau pasiruošti sesijai.

Nesiblaškyk.

Reikia mokytis, bet dėmesį nuolat blaško negalėjimas susivaldyti nuo būtinybės apsilankyti „Facebooke“? Drastiškų priemonių imtis ir iš socialinių tinklų išsiregistruoti nebūtina! Užtenka atsisiųsti nustatytą laiko tarpą dėmesį blaškančias interneto svetaines blokuojančią programą „SelfControl“.

Mokykis dalimis.

Jei reikia įsiminti didelį informacijos kiekį, nepatartina visko mokytis iškart. Egzaminui bus geriau pasiruošta, jei reikalingos informacijos bus mokomasi po truputį. Susiskirsčius informaciją į dalis ir kasdien mokantis tik dalį, nepradedant naujų dalykų mokytis, kol pakankamai gerai nebus įsisavinti ankstesnieji, egzaminui bus pasiruošta žymiai geriau. Bet dėmesio! Svarbu mokėti planuoti laiką ir laikytis skirtingų dalių mokymosi grafiko.

Užrašus dailink piešiniais ir spalvomis.

Manai, kad piešiniais ir spalvomis išmarginti užrašai tinka tik pradinukams? Vizualią informaciją įsiminti paprasčiau nei ištisus tekstus, o svarbių užrašų žymėjimas spalvomis taip pažymėtą tekstą vėliau padeda greičiau atsiminti. Reikia nepamiršti, kad užrašus lengviau atsiminti padeda tekstų rašymas ranka, tad bent per paskaitas kompiuterį reikėtų pamiršti.

Daryk pertraukas.

Mokantis būtina daryti pertraukas, o jų metu protinę veiklą žadinti kofeinu. Puodelį kavos jau išgėrei? Dabar pats laikas pakramtyti gumos! Gumos kramtymas didina koncentraciją ir padeda susikaupti.

Mokykis garsiai!

Užrašus skaityk ne mintyse, o garsiai. Kodėl gi nepasikvietus drauge pasimokyti draugo ir pakaitomis vienas kitam skaityti reikiamą išmokti informaciją? Ištarti ir išgirsti žodžiai atmintyje išlieka ilgiau nei tyliai skaitant gaunama informacija.

Keisk vietą.

Kasdien mokaisi ant tos pačios sofos? Nepatikėsi, bet mokantis smegenys reaguoja į vietų skirtumus ir keičiamos vietos, kuriose ruošiamasi paskaitoms, skaitoma ar įkyriai kas nors „kalama“ į galvą, padeda atnaujinti ir geriau įsiminti informaciją.

Bendrauk su dėstytojais.

Artėjant egzaminui, nebijok konsultuotis, užduoti klausimų ar išsiaiškinti visus neaiškumus. Pasikalbėjęs geriau suprasi ir pažinsi dėstytoją, galbūt net sužinosi, kokių klausimų tikėtis ir kokius atsakymus pateikti. Be to, dėstytojas žinodamas, kad egzaminui tikrai ruošiesi ir tai tau yra svarbu, kylant abejonėms dėl pažymio, tikėtina, kad pasirinks geresnį.

Svarbu išsimiegoti.

Nors dieną tikrai yra įdomesnių veiklų nei ruošimasis egzaminams, nakties miego ilgoms studijoms aukoti nepatartina. Pilnavertei smegenų veiklai ir atminčiai miegas būtinas, todėl mokymuisi skirta naktis ne tik neleis pailsėti, bet ir kokybiškai pasiruošti egzaminui.

Apdovanok save.

Jau mokaisi geras dvi valandas? Pats laikas apdovanoti save keksiukų pertraukėle, o po itin įtemptos sesijos ir šituo daugiau… Juk tikrai nusipelnei poilsio, linksmo susitikimo su draugais arba šaunaus laisvo savaitgalio.

Pažink save.

Vieni mėgsta naktinėti ir neužmiega iki paryčių, kiti – priešingai. Skirtingoms asmenybėms taikytinos skirtingos mokymosi strategijos, todėl kiekvienas turi atrasti jo gyvenimo ritmui labiausiai tinkamą ir jos laikytis.

    431